شبكه اجتماعي از دوستانمون يا گروههايي كه هستيم دريافت ميكنيم كه به صورت فوروارد ارسال شده. پيامهايي كه حاوي مطالب و اخبار بدون مرجع بوده و هيچ رسانه يا فردي يا مرجعي آن را تاييد نكرده.پيامها و اخبار كذبي كه با نيتهاي مختلف داره ارسال ميشه. نشر شایعات و دروغ های آنلاین قدمتی به اندازه خود اینترنت دارد.پیام های فریب کارانه ای که تا پیش از این به صورت Hoax به ایمیل های افرادارسال می شد،حالا راه آسان تر و جذاب تری برای انتشار پیدا کرده .
در این فضای شبکه ای،بینش و نگرش ما به آسانی می تونه تحت تاثیر اشتباهات عامدانه یا سهوی دیگران قرار بگيره.شما با عضویت در یک شبکه اجتماعی می تونيد به دنیای بیکرانی از روابط میان فردی و گروهی پیوند بخورید که در دل آن حجم عظیمی از اطلاعات،هر لحظه نشر و بازنشر می شود اما چه کسی می تواند به شما تضمین بده که این اطلاعات صحیح، موثق و قابل اعتماد هستند؟
هر کدام از ما نیز با بازنشر پیامی که به صحت آن اطمینان نداریم به زنجیره انتشار این شایعات می پیوندیم و شخص یا اشخاص دیگری را در معرض فریب های این شبکه نامطمئن قرار می دهیم.
برخی از رایج ترین شایعات در شبکه های اجتماعی عبارتند از مرگ چهره ها،شايعات سياسي، بهداشتي، پزشكي ،قرعه كشي ها، پيامهاي مذهبي ،احساسي و…
ما کاربران شبکه های اجتماعی باید ياد بگيريم این شبکه ها وسیله تفریح و سرگرمی نیستند که هر کس هر طور می خواهد از آن استفاده کند،بخصوص جایگاه رهبران فکری در محیط سایبر از حساسیت ویژه ای برخورداره.در مورد چنین اشخاصی، نظیر خبرنگاران، روشنفکران و خود رسانه ها، مردم با اعتماد کامل به فرستنده، پیام را باور و آن را بازنشر می کنند. بی تردید شبکه های اجتماعی ابزار بسیار قدرتمندی هستند؛ آیا ما نیز به درستی از آنها استفاده می کنیم؟
سال ٩٧ تصميم گرفتم هيچ پيام بدون منبع موثقي ارسال نكنم،هر چند سخت بود ولي بالاخره انجامش دادم و الان از همه دوستان ميخوام هر كدوم از ما در جايگاهي كه هستيم اين فرهنگ عدم نشر اكاذيب رو ترويج بديم ،به دوستانمون كه سهواً دارن اقدام به باز نشر اين پيامها ميكنند گوشزد كرده و كمك كنيم شبكه هاي اجتماعي به شكلي پيش بره كه بتونيم در حداقل زمان ممكن اخبارهاي مورد وثوقي در اختيارمون قرار بدن.
#فرهنگ استفاده ازفضای مجازی #فرهنگسازي #noforward #بازنشرآگاهانه